Stress Kommunikation Gruppdynamik


7 april 2010

Det är inte alltid faran är en tiger...




Det finns ett område inom medicinforskningen som heter; neuropsyko – immuno -endokrinologi. Forskare inom detta område fördjupar sig i hur psyket påverkar immunförsvar och hormoner.
Alltså; hur mottaglig är vi för att bli sjuka? Förvärras det om vi är stressade eller deppade över något? Varför blir vissa oftare sjukare än andra?

Vid tester så har man kunnat konstatera att om två personer andas in samma mängd av förkylningsvirus, så blir den som är mest stressad större risk att bli sjuk.

Detta beror på att kroppen eller rättare sagt, hjärnan dirigerar de vita blodpropparna dit där den största faran är enligt henne.

När vi stressar så reagerar hjärnan på samma sätt som om vi blir anfallna av en blodtörstig sabeltandad tiger, eller något annat superfarligt – sedan att det i vekligheten är att vi ”endast” oroar oss för att hinna i tid till jobbet, bryr hon sig inte om.

Så om du tänker dig att det du stressar upp dig för kan förkorta ditt liv, allt handlar om bråkdelar av sekunder då du måste kunna mobilisera alla dina resurser för att klara av den annalkande faran; du måste bli urstark, smartare och du måste kunna springa snabbare än du normalt har förmåga till… ja, i det läget finns det liksom inga resurser kvar att skicka iväg för att kriga mot baciller eller andra inkräktare som går till attack på din hälsa.

Denna prioritering är vi skapta att klara av, den gör ingen skada snarare så stärker den oss, både för stunden men även på längre sikt. Det som är farligt, och som gör att vi blir sjuka, är just detta fenomen att vårt immunförsvar flyttar fokus. Våra soldater; de vita blodkropparna struntar i att ta itu med olika typer av sjukdomar eller virusangrepp som vi konfronteras med.
Det är först när vi blåser av faran; slutar att stressa som fokuset ändras och soldaterna skickas iväg för att bearbeta virusangreppet.

Ponera nu att du går omkring och är småstressig hela tiden… ja, ständigt så finns det en molande oro över jobbet, ekonomin, älskar han mig, har barnen det bra… ja, listan kan göras milslång över allt som vi oroar och stressar upp oss för. Helt ok, om det inte ständigt är ditt sinnestillstånd och tär på dig. Där har ni själva essensen till varför vi mår så dåligt av stress, vi bär på det för länge!

Så stress ger med andra ord, virus fritt spelrum för att få ställa till riktigt med skada.

Det bästa sättet att dra ner på stresshormoner, och ge virusangreppet en riktig match är ex. avslappningsövningar, för då bildar immunförsvaret flera vita blodkroppar som sticker iväg med blixtens hastighet för att skydda oss mot infektioner, ja faktiskt alla typer av sjukdomar.

Så mitt råd, är att stressa gärna då och då – det är faktiskt riktigt nyttigt både för fysiken och intelligensen men se till att ta det lugnt då och då – stressa ner. Så att kroppen hinner ta itu med annat än att rädda oss mot anfallande tigrar!