Stress Kommunikation Gruppdynamik


30 april 2010

Gräv i jorden och bli lyckligare...


Nu när våren bankar på dörren och solen tar mer och mer över dygnets timmar, då är det dags att se till att föda dig själv med solens och naturens energier.

Har tidigare skrivit om den helande kraften som finns i lövträdet, "Transit till Vårsolen". Att gå ut och promenera, sätta sig i gräset under ett lövträd är avstressande, det finns det bevis för! En bidragande orsak till att det är så, tror forskarna beror på att i människans tidiga historiska gryning, var det i områden med lövträd, som vi helst satte ner vår bopåle – vi föredrog lövskogsvegetation före annan. Suset från lövet väcker liv i vårt undermedvetna och vi känner tryggheten slå sina armar runt våra själar.

Solens energi stressar ner oss, förbättrar vårt humör och minskar aptiten. Vi inte bara mår bättre för stunden utan utelivet ger oss bättre livskvalité med avsevärt bättre sömn, stärker immunförsvaret och kan förebygga cancer.

Nu har man även kommit på varför vi mår så bra att stoppa händerna i jorden och påta. Det finns en bakterie i jorden, Mycobaterium vaccae, som gör oss på gott humör! Denna bakterie stimulerar hjärnans produktion av Serotonin (goda-humöret-hormonet). Om en person p.g.a. olika omständigheter mår dåligt, får doser av denna bakterie, så höjer hon sin livskvalité. Du behöver inte äta jorden för att få i dig denna feel-good bakterie, utan den är så flyktig att du får i dig doser genom att inandas den.

Men även andra orsaker som höjer livsglädjen genom att arbeta i jorden är att fysisk kontakt med jorden/naturen höjer produktionen av hormonet Oxytocin, som på en drastisk sätt drar ner stresshormonerna. Även om denna hormon kan ni läsa i tidigare inlägg; ”Kramas lite mer…”.

Dessutom så förbränner vi kalorier, närmare bestämtså blir en timmes arbete i trädgården att du förbränner ca 250 kalorier!

Så ut och stoppa händerna i jorden, se hur något gror och njut av naturens kraft.

Det är inte bara salladen som växer sig hög, utan ditt inre och hälsa tar kraftsprång upp till oanade höjder!

Låt bonden i dig väckas till liv, och du kommer få ett lyckligare liv.