Stress Kommunikation Gruppdynamik


28 april 2010

Mota Olle i grind




Vad är det som stressar oss? Ja, inte är det anfallande tigrar, oro för att vi ska hungra eller frysa ihjäl - nej, idag är det händelser och människor som stressar upp oss.

De kända amerikanska stressforskarna Holmes & Rahes har utvecklat en tabell över händelser som triggar igång oss mer än annat. De visar förändringar som påverkar oss under vår livstid. Genom att studera tabellen, räkna ihop händelser som man har råkat ut för, så kan man se en sannolikhet om man kommer att drabbas av stressrelaterade sjukdomar i framtiden.

Genom att ackumulera stressfaktorer kan man allstå mota Olle i grind!

Några av de tyngre händelser som sätter djupa spår i oss är:
. Jultid (12)
. Semester (15)
. Förändrade matvanor (15)
. Förändrade sömnvanor (16)
. Flyttning (20)
. Make/makan börjar - slutar arbeta (26)
. Konflikter med släktingar (29)
. Barn flyttar hemifrån (29)
. Mera ansvarsfulla arbetsuppgifter (29)
. Att stora lån (31)
. Ökade konfrontationer med partner (35)
. Större förändringar på jobbet (39)
. Graviditet (40)
. Försoning (45)
. Avsked på jobbet (47)
. Bröllop (50)
. Skada/sjukdom (53)
. Anhörigs död (63)
. Separation (65)
. Skilsmässa 73)
. Makes/makas död (100)

Som ni kan se så blir vi stressade av både positiva och negativa händelser. Det vi ska lära oss är att hålla koll på händelser som vi råkar ut för. Alla summor på över 150, gör att risken för hälsokollaps är 50%, summor på över 300 är sannolikheten att man ska utsättas för stor hälsorisk 80%.

Detta innebär att om man börjar nå upp till 100 ska man kanske tänka till lite, om det är läge för ytterligare stress just nu?!

Om det är så att man har tillräckligt ackumulerad stress inom sig så kanske det inte är läge att byta jobb, flytta eller någon annan typ av förändring, man kan göra ett aktivt val!

Ibland är vi händelsestyrda och befinner oss i händerna på yttre omständigheter, ex. dödsfall eller sjukdom men ibland så kan vi själva styra händelsen och istället för att bli "offer" kan vi kavla upp ärmarna och göra aktiva val - ta sakerna i dina egna händer - om du har ackumulerad mycket stress inom dig så istället för att låta bägaren rinna över - sätt på en kork! Se till att du återhämtar dig och skaffar dig nya krafter, sedan kan du ta itu med det mesta!