Stress Kommunikation Gruppdynamik


22 april 2010

Vem styr båten på det stormande känslohavet?



Mental övning steg 5

Alla dessa känslor, ja alla dessa känslor som bara väller inom oss. Som ett stormande hav eller som en porlande bäck – ständigt närvarande, våra känslor.

Dagarna i ända så upplever vi känslostormar, vi blir arga på ungarna som inte städar upp, partners som inte lyssnar, chefen som kräver mer och mer, en snabb kram av sonen innan han ska iväg (det är då man ska köpa en trisslott), en god vän ringer bara för att säga hej – hela tiden reagerar vi med vårt känsloregister. Det är negativa och positiva svallvågor som rasar inom oss. Känslorna är de som gör oss till människor, det är själva navet i vårt liv, utan dem skulle vi vara tomma zombies, leva utan att leva. Vi ska vara glada över att vi har dessa känslor, de är vår starkaste drivkraft – det är dessa som för oss framåt – men dessvärre även ibland håller oss tillbaka.

Ja känslorna inom oss ska vi bejaka och använda som kraft till att älska livet. Men ibland så tar de negativa känslorna över och då uppstår att vi drar oss undan, blir ledsna och deprimerade – och vi slutar att älska oss själva.

Genom att de negativa känslorna hamnar i dominans så blir vår självkänsla dålig. Och när självkänslan kommer på kant så upplever vi det mesta som svårt och livet är som en gigantisk uppförsbacke, som aldrig tar slut. Det är därför av största vikt att lära sig konsten att hantera sina känslor – att ändra negativa tankebanor till positiva.

Vi kommer alltid ha känslor, de kommer alltid att styra oss det som vi ska lära oss är att de ska inte föra in oss i en snårskog, en labyrint som sakta bryter ned oss. Nej, det är du själv och din positiva synsätt som ska vara lots på det stormande känslohavet. Du ska helt enkelt gå på sightseeing i ditt inre!

Du ska börja med att styra dina tankar, istället för att stanna upp i negativa tankebanor ”det går inte mentaliteten” ska du se de positiva krafterna, det som är ”det går mentaliteten”. Genom att vi istället ser vad som är fel, ska vi istället se det som är friskt och bra. Detta konstruktiva beteende hjälper oss när vi har det svårt. Vi kommer att uppleva mindre faror, sorg och istället se tillvarons glädjeämnen istället.

Målet är att aktivt skapa den känslan som vi vill ha!

Känslor är som sagt oerhört viktiga och någonting jättebra – de ska bejakas. Men ibland så hamnar vi i negativa tankebanor och då kan vi behöva bryta dessa mönster. Det är då vi ska säga STOPP! med besked innan vi reagerar och agerar utifrån en negativ känslobana. Andas lugnt och stanna upp, och bestäm dig för att bryta och istället börja en ny tankegång – där du tror på din förmåga.

Negativa känslor behöver inte vara farliga, utan kan även de ge positiva reaktioner. Det är när de styr dig som de måste elimineras – när de begränsar dina möjligheter och önskningar. Tänk efter varför du oroar dig, vad är det gör dig rädd, sätt ord på dina negativa orosmoln. Försök sedan analysera känslorna och ta kommando över dem.

Våra känslor är styrda av vår hjärna, det är hormoner som spelar roll om vi är glada, ledsna, negativa eller positiva till händelser eller framtida mål. Men du får inte låta hjärnan bestämma allt, du kan faktiskt i viss mån påverka henne – vi kan lotsa oss fram till se på livet positivt istället för att stanna kvar i det negativa träsket. Genom att lära sig älska sig själv, med alla våra fel, styrkor och brister – älska oss som den person vi är. Det gör vi genom att odla empati, generositet och höja näsan ytterligare och älska sin nästa lika mycket som vi älskar oss själva.

Belöningen i hjärnan när vi skänker värme till våra medmänniskor ger oss så mycket positiva hormoner att vår självkänsla rusar i höjden och plötsligt så är alla ”det går inte” bortblåsta och vi får kraft att bestiga berg.

Så ut och odla goda känslorna!

Det gör du genom att analysera känslorna som du har och varför. Din självkänsla kommer utav ditt känsloregister – identifiera dem och du blottar din självbild. Det är nu som du kan ta itu med att bättre på din självkänsla och börja älska dig själv!

Analysera dina känslor enligt följande modell:

• När känslor dyker upp, sätt ord på dem

• Varför dyker den här känslan upp?
• Tolka känslan, analysera den – vad betyder den?

• Hur känns den rent fysiskt?

• På vilket sätt visar du utåt den här känslan?

• Vad blir följderna av den här känslan?