Stress Kommunikation Gruppdynamik


12 april 2010

Tre tidstjuvar



I ett tidigare blogginlägg ”Vem äger din tid” så ställer jag frågan; vilken kontroll du själv har på din egen tid.

Livet går fort fram, herregud till och med unga människor på 20 beklagar sig och menar att tiden bara rinner iväg som sand mellan deras fingrar. Och vi som passerat eller befinner oss mitt i medelåldern hinner inte säga God Jul fören det plötsligt är dags att ta in trädgårdsmöblerna igen…

Tiden liksom rusar iväg snabbt som ett skenande tåg, och vi har inget att sätta emot. I expressfart går vi fram mot ålderdomen och i och med det ett självklart slut – det är nu vi måste inse att se till att tåget må gå mot ändstationen, men det är jag som styr loket!

För att komma dithän att du tar kommando över det skenade tidståget, så måste vi eliminera eller i alla fall ta kontroll över några givna tidstjuvar – de som dränerar oss på energi och framförallt snor dyrbar tid. För om vi vänder på hela det negativa tidsbegreppet, och tänker istället att tid är att uppleva, utnyttja och uppskatta så blir det genast lite ljusare – för tid är något som vi ska leva med och inte försöka domptera.

Dagens blogg tar jag upp tre ”tidstjuvar” som förstör vårt liv:

Stress

Runt omkring oss så tickar klockor, överallt finns denna uppfinning från medeltiden. Så att försöka komma undan tiden är i stort sett omöjligt, den styr som sagt våra liv. Med det finns en annan tid som vi kan ta itu med, en tid som finns inom oss och som uppkommer där. Den ska vi lära känna, få en bra och sund relation till den och framförallt lära oss styra den.

Många upplever att de blir stressade av att de har ont om tid. fast det handlar egentligen inte alltid om detta, utan det är att vi upplever att vi inte har kontroll över det vi ska göra eller tror att vi måste göra. Detta grundar sig som så oftast är fallet när det gäller stress, vi oroar oss för att göra bort oss, att vi ska bli straffade om vi inte håller måttet. Det är faktiskt en av de främsta orsakerna till varför personer längre ner i hierarkierna är mycket mera stressade än de högre upp.

Så är man stressad så hamnar man i en ond cirkel. Känslan av kontroll minskar, överblicken av händelseförloppet förloras och man blir rädd. Tidsbristen leder till att man tänker kortsynt, man blir helt händelsestyrd istället för att försöka på ett konstruktivt sätt ta itu med situationen. Att bryta detta moment 22 tillstånd är inte lätt, speciellt inte om man är själv. Eftersom man har tappat kontrollen, den överblickande förmågan och man agerar utan att tänka ett steg framåt. Det vi måste göra är att på djupet lära oss om våra egna rädslor, lära oss hur våra stressreaktioner är inför hot, som oftast kommer inifrån oss själva, hur vi påverkas och de styr oss.

Okoncentration

I tidigare inlägg har jag skrivit om alla störningsmoment som vi dagligen konfronteras med, är det inte mobiler som ringer, plingar det i datorn när du får mail, musik spelar i bakgrunden, kollegor kommer in och behöver snacka av sig… ja hela tiden så blir vi avbrutna i det vi håller på med. Något stjäl vår uppmärksamhet och det leder till okoncentration, som i sin tur blir en tidstjuv.

Allt beror på, som vanligt kan vi säga på hjärnan. Inne i hjärnan finns det ett nätverk som reagerar direkt när något nytt pockar på vår uppmärksamhet, så fort det plingar till någonstans, ett ljud, en lukt, ja vad som helst som är en förändring från det du aktivt håller på med, får vår uppmärksamhet – oavsett om du vill eller inte. Denna förmåga kommer från vår urtid, då det var livsavgörande att reagera på allt som hände eftersom det fanns faror lurade överallt.

Denna stimulans av nyhet, ger oss kickar och är enligt forskarna jämförbar med droger samtidigt så tar den bort fokus på det som vi håller på att göra och tid går till spillo, vi tappar vår egen arbetsrytm och måste börja om igen med koncentrationen – för varje gång… Så när du sitter och jobbar, blir störd av något, när du sedan börjar jobba igen så måste du liksom ladda om batterierna, det blir lite av två steg fram – ett steg bak – två steg fram… osv.

Kicken som vi får av nyheten är själva det faktumet att det är just en nyhet – så fort vi registrerat nyheten/störningsobjektet och identifierat den så försvinner själva berusningen.

Att träna upp vår koncentrationsförmåga är ett av de bättre sätten att bearbeta den här tidstjuven. Det är svårt eftersom vi är födda med förmågan att vara väldigt mentalt rörliga, men ibland måste vi kunna stänga av. Genom att meditera och göra avslappningsövningar så förbättrar vi vår förmåga att koncentrera oss och hålla fokus, ett annat sätt är att motionera.

Sedan kan man ju alltid sätta upp skylten på dörren ”Stör ej”, stänga av mobilen, etc.

Omotiverade

Den sista av tidstjuvarna är när vi känner olust inför det som ska utföras. Ännu en gång måste vi gå tillbaka till vår hjärna, den har som vanligt ett finger med i spelet. Hon är inte riktigt konstruerad för långsiktig planering och avlägsna målsättningar, utan det är här och nu som hon ständigt söker uppgifter.

Det är därför vi lätt blir distraherade av en massa andra saker som dyker upp ”som bara måste göras” när vi ska göra sådant som inte är lika roligt. Hjärnan söker alltid efter stimulanser för nuet, både när det gäller vad vi äter och vad vi ska göra. Bara hon får fördelar av det – så om det är gott, roligt och ger snabb kick, så favoriserar hjärnan det framför tråkiga saker som groddar, tvätt och arkivering av gamla papper – även om det i förlängningen är till vår fördel.

Detta är varför vi slösar bort en massa fri tid på idiotiska saker som bara råkade passera och varför vi alltid börjar projekt för sent. Vi blir stressade av att vi inte får gjort det som vi vet att vi måste göra – tvättkorgen växer, chefen vill ha in rapporten men det är ju så fint väder ute…

Ett sätt att ta itu med motivationen är att sätta upp en typ av framtida belöning som vi får när vi gjort det som måste göras. Tänk vad fint det blir när tvätten är klar, allt ligger i lådorna, chefen är nöjd med rapporten, det luktar såpa i alla rummen, ett välstädat skrivbord… Genom att sätta upp sådana målbilder så lockar vi fram motivationen och blir fokuserade på uppgiften – jag säger inte att det är enkelt, men är ett bra sätt att få igång motivationen.

stress – okoncentration – olust, där har ni de tre stora tidstjuvarna. De är dessa tre som gör att vår tid passerar revy snabbare än du hinner blinka. Att det blir värre med åldern beror på att vi blir mera disträ, mindre närvarande, vi glömmer mer och mer.

Så ta itu med tidstjuvarna – stoppa det skenade tåget! Bli mer närvarande, byt gamla invanda vanor och mönster om de stjäl tid. Se till att din kvot av lyckliga stunder är konstanta, då står du mer ut av de tråkiga. Klockan kommer att fortsätta att slå i samma takt, men det du ska förändra är hur du upplever och uppfattar den – ta kommando över din tid!