Stress Kommunikation Gruppdynamik


21 juni 2010

Låt hjärnspökena segla bort!


Någon klok person, kommer inte ihåg vem kom på något genialiskt. Så pass användbart att jag tänker vidarebefordra det till er.

Jag har vid flera tillfällen berättat om hur hjärnspöken hemsöker oss titt som tätt. Negativa tankar som dränerar oss på energi och gör att vi borrar ner oss i vanmakt och dåliga omen. Eftersom hjärnan är plastisk, och påverkas lika mycket som om du varje dag äter en extra bulle och tänker; jag tar bara en, imorgon ska jag inte ta någon. Lika säkert som att påven är katolik, kommer ditt midjemått att öka i omfång. Precis på samma sätt påverkas hjärnan, alla negativa tankar om dig själv, ditt liv och förutsättningar sugs in som ett läskpapper och blir efter tag en sanning; en sanning för dig. Detta livselixir kommer att påverka dig och dina val så att de negativa tankarna blir självuppfyllda profetior.

Det är en stark motståndare att ta itu med – men inte oövervinnerlig!

Tänk att du sitter vi en fantastisk stilla å som sakta rinner förbi. Du ser grodor som leker i kanten, alens grenar når nästan ner i vattnet. Blommor doftar och fåglar kvittrar, det är en ljuvlig plats att tillbringa sin lediga tid på. På vattnet seglar löv förbi, kanske även något barn har lämnat kvar en barkbåt eller en stor gren seglar förbi. Dessa material som sakta seglar förbi dig kommer bli vårt hjälpmedel.

Placera alla negativa tankar på löven, det går tillräckligt sakta så att du kan lägga dem ett och ett för att du ska kunna identifiera dem, säga hej då med lättnad. Följ dem med blicken när de sakta försvinner bakom böjen. Se där, där försvinner ångesten och bojorna som håller dig kvar och nekar dig lycka och framtidshopp.

Varje gång du genomsyras av negativa tankar, gamla minnen som sårar och gör dig illa. Plocka då fram minnesbilden av ån, placera dessa på lövet och låt dem segla iväg. Troligen så kommer de tillbaka men då är det bara att lägga dit dem igen.

Denna meditationsövning tar några minuter, ge dig den tiden och släng bort alla negativa tankar – men du, gör du nu, vänta inte tills imorgon, skjut inte upp dina möjligheter att må bra.