Stress Kommunikation Gruppdynamik


3 juni 2010

Ständigt denna dragkamp...



Det ligger inte riktigt i tiden att tillhöra den grupp av individer som vill stanna upp och ta sig tid att reflektera, nej idag är flexibilitet och att ha många bollar i luften vårt livselixir. För att bli betraktad som en modern aktiv människa så är själva ledordet; flexibilitet. Men som vanligt så går det lite i stick i stäv mot vad vår kropp och hjärna trivs med. Ju mer vi använder oss av det gamla vanliga, och liksom går på gammal rutin, desto bättre mår hon.

Vårt vanebeteende motsatts är stress, och vanor är grunden för att vi ska vara fungerande människor. Våra vanor aktiverar vårt belöningssystem i hjärnan och gör så att vi mår bra. Detta glömmer vi lätt bort när vi slavisk försöker vara urbana, moderna alerta människor. Denna ständigt jagande efter förändring gör oss bara stressade och ännu mera desorienterade.

Det mesta vi gör i vår vardag grundar sig i vanor; vi äter, sover och dricker allt är gamla inövade repriser som vi omedvetet eller medvetet hänger oss av dygnet runt. Vissa är nödvändiga för vår överlevnad andra överlever vi utan. Våra tillvägagångssätt när vi möter våra dagliga rutiner går alltid i samma mönster, vi tar kaffe i kaffeautomaten när vi kommer till jobbet på morgonen, vi sätter på datorn, hälsar på kollegor, förbereder middagen, nattar barn, o.s.v. dessa rutiner gör vi oftast helt omedvetet, men inger ändå en trygghet som vi så väl behöver. Vi behöver dem för att klara av att konfronteras av det svåra. Problem som kan tänkas dyka upp, svårigheter som kan finnas i ditt första telefonsamtal, för att klara av dem måste vi känna oss trygga. Det är våra invanda vanor som förskansar oss denna trygghet. Utan tillgång till vardagliga rutiner, eller på grund av omständigheter kommer de i rubbning någon gång, så blir effekten likvärdig som om någon sparkar undan stolen och vi famlar i luften, och faller in i ovissheten.

Stressen är orsaken till att vi har vanor. Ur stress föds vanor, kan man enkelt uttrycka det. vi utsätts från födelse till död för stress, nästan hela tiden. För att vi ska kunna hantera den stora påfrestning och få andrum behövs ett motmedel, och det motmedlet heter vanor. Och allt beror på vår förmåga att vilja överleva. Oavsett om vanorna är tråkiga eller roliga så ger det oss en belöning och vår hjärna får lugn och ro att uträtta stordåd istället för att hantera en kaotisk tillvaro som oförberedda händelser innebär.

Så när du ändrar ett gammalt beteende så protesterar hjärnan högvilt; Låt bli, låt bli säger den med all sin kraft. Oavsett vad det är för förändring så sätter hon sig på tvären. Detta är viktig kunskap att ta till sig, för detta uppstår även när du ska ersätta en dålig vana med en bra! Så om du ska sluta röka, ändra din kost till en mera nyttig, banta, lära dig meditation, ja, i praktiskt taget alla typer av förändringar av dina vanor så säger hjärnan NEJ! Men då ska du veta att det nya som du ska ersätta det gamla med, kommer givetvis att bli en vana efter ett tag! Så se till att du vinner dragkampen mellan hjärnan och ditt nya bättre jag! Det går lite trögt för hjärnan att ta till sig en ny vana, men efter ett tag så ger den med sig. Och det bästa är att när hon tagit till sig en ny vana så blir hon dess bästa förvaltare och propagandaminister. Men du, se till att din nya vana inte blir en ovana, gränsen mellan dem är väldigt flytande och hjärnan bryr sig inte – hon fortsätter att försvara dina vanor, oavsett art.