Stress Kommunikation Gruppdynamik


7 juni 2010

Bli stark i hängmattan


Mental styrka och att tänka positivt, se där är själva injektionen för att vårt liv ska bli perfekt. Överallt så får vi rådet, tänk positiv, var stark! Men vad menar man egentligen med att vara mental stark? Och kanske ännu mera intressant, hur uppnår man mental styrka?

Svaret på vad det innebär att vara mental stark, är att man i sitt dagliga liv förhåller sig positiv till olika situationer som man ständigt möter, och göra det på på ett konstruktivt sätt. Att snabbt läsa situationen, inse vad problemet är och därefter snabbt övergå till att bemöda sig att lösa det.

Allt grundar sig i din uppfattning av din självbild och till vilket förhållningssätt du har till dig själv och din omgivning, alternativ uppgiften du ska konfronteras mot. Om vad självbild är och självkänsla har jag skrivit om i inlägget Är din självbild förlegad?

Det som skiljer sig mellan en person som har den mentala styrkan och han som inte har det är att, den första går snabbt över från att se att här har vi ett problem till att börja försöka lösa det. Den andra personen, stannar upp inser att här har vi ett problem, men sedan rotar han sig fast vid detta konstaterande och blir kvar där.

För att uppnå denna mentala styrka, måste du arbeta på din självbild och stärka den. Det finns inga andra, snabbare och genare vägar att ta till för att uppnå detta. Först och främst ska du peppa dig själv, på daglig basis! Varje dag ska du högt och tydligt tala om för dig själv, hur bra du är samt definiera dina mål, och upprepa dem också varje dag. Om affirmationer, som det här kallas för har jag skrivit i många tidigare inlägg, bl.a. Inre monologer stjäl vår energi.

Du måste lära dig att jaga bort hjärnspöken, ta kommando över destruktiva tankebanor och övergå till att tänka positivt, där du bestämmer dina tankar, bilder och känslor.

Några tips
• Varje dag ska du träna på att visualisera (se i bilder) det du önskar ska hända, dina mål, det du vill uppnå. Vad ger dig energi, kickar det ska du fokusera dig på.

• Tänk positiv! När du har inre monologer med dig själv, raderar du ord som ”kan inte” ”jag är sämst” till ”jag kan”, ”jag är bäst” o.s.v. Men glöm inte att intala dig själv att du är bra även om du misslyckats, men att du alltid försöker göra det bästa.

• Se positivt på framtiden, sätt upp mål som är inspirerande och som ger dig energi. Ta första steget för att uppnå dit, och inrikta dig på vägen för att uppnå målet. Målet är bestämt, men ibland kan du få behöva ändra vägen, det är helt okej.

• Ge dig tid till avslappningsövningar, så att du rensas från förhöjd stressnivå. Det är först då du kan fokusera på att tänka positiv och bli mental stark.

Nu när både häggen och även snart syrenerna blommat ut, ja snart är det dags för lata varma dagar i hängmattan, solstolen, stranden eller var du nu kommer slappa. Det är NU du ska börja träna på din mentala styrka. Så att när hösten kommer, arbetet intensifieras och höstlöven dalar och novembers mörker lägger sig som en ögonbindel framför våra ögon – då är vi så mentalt starka och ser livet på ett positivare sätt, och vad är väl då lite snöblask, höstregn och mörker – en skitsak!