Stress Kommunikation Gruppdynamik


17 februari 2010

Inre monologer stjäl vår energi!



Mental träning steg 1.


Vi alla har inre monologer, oavbrutet för vi ett samtal med oss själva. Du går igenom vad som har hänt, vad du sa och han sa och vad du egentligen borde ha sagt/gjort etc. Du kritiserar dig själv, ja vissa ger sig ris oavbrutet – klagar och gnäller på det mesta du sagt eller gjort. Dessa inre monologer/diskussioner pågår i stort sett hela tiden.

Slut nu ögonen och försök att inte tänka på någonting, ja jag menar ingenting töm hela hjärnan från tankar.
Som du ganska snart märker så är det i det närmaste ” mission impossible” för vår hjärna snackar med sig själv hela tiden.

Om det nu vore så bra att det var mest positiv eller konstruktiv kritik, men dessvärre är det så att dessa inre monologer går i negativismens hårda skola. Istället för att peppa oss så ifrågasätter vi oss själva, med saker som ”jag kommer aldrig klara det här”, ”vi är dåliga”, ”alla måste tycka att jag är urdum” o.s.v. Ja, så här går det runt i huvudet på oss, och det nästan hela tiden.

Det är givetvis inte bra, snarare är det helt förkastligt. Att ständigt ifrågasätta vad vi har gjort, det som inte går att göra ogjort skapar bara en sak – stress och ångest. Det dränerar oss på energi, och gör oss ledsna och i slutändan sjuka.

Det blir då lite av moment 22; vi kritiserar det vi gjort – detta gör att vi inte mår bra - genom att vi inte mår bra så presterar vi sämre – vi kritiserar oss genom inre monologer o.s.v.

Så går det på tills vi inte orkar mer och vår självkänsla och självförtroende är eliminerat till lika med noll. Man kan konstatera att vi är ganska brutala mot oss själva.

Det som är gjort kan inte göras ogjort – lämna historien, lev här och nu!

Mental träning går ut på att ändra dessa destruktiva tankegångar och sätta stopp för inre negativa monologer. Jaga bort hjärnspöken och gnagande oro som håller på att äta upp dig.
Det första du måste ta till dig är att gjort är gjort, sagt är sagt och intet går att ändra på. Du måste även inse att du inte kan ändra på en annan persons sätt eller hur han är.

Det du däremot kan göra är att bestämma dig för om minnet av det som har hänt ska få rota sig inom dig, om det ska få tära och göra sig påmind, här och nu. Så länge du inte gör bokslut på det som har hänt, sagts eller gjorts så kommer det att göra dig ledsen, arg eller frustrerad och framförallt ta energi från dig.

Du måste lära dig att göra slut med historien!

Det finns olika sätt att träna sig mentalt. Några av de mer tillgängliga och enkla att utöva är Visualisering och Affirmationer.

Visualisering = man skapar sig en bild av det man vill uppnå – denna bild/film spelar du upp inför dig själv när du behöver bryta negativa tankar alt. du behöver fokusera på något specifikt.

Affirmationer = då använder du dig av ordets makt. Du upprepar en mening/ord som berömmer dig, stärker dig eller något som du vill uppnå. Det använder du för att ändra ditt sätt att se på dig själv. För att bryta negativa förutbestämda meningar om dig själv

Övningen blir att du börjar bryta dina negativa inre monologer genom att ändra tankebanorna. Detta gör du bäst genom att du skapar ett positivt tänkande om dig själv. Använd dig utav affirmationer eller visualisering.

Börja med att välja ut ett mål du vill uppnå, tänk ut en formulering för detta mål, använd formuleringen när de negativa tankebanorna börjar cirkulera inom dig.