Stress Kommunikation Gruppdynamik


22 februari 2010

Sömnlösa lever farligt



Dagens inlägg kommer att ännu en gång ta upp ett av svenska folkets största problem, svårigheter att få till god natts sömn.

De främsta orsakerna till störd sömn är udda arbetstider och stress. Farligast är att inte kunna stänga av oron för morgondagen.

En stressad person har under natten massor av mikrouppvaknande och djupsömnen minskar, visar mätningar. Den stress man utsätts för under dagen är egentligen inte boven i dramat, den kan till och med vara bra ibland men bara så länge att man kan sätta stopp och koppla bort jobbet när det behövs.
Det är denna oförmåga att stänga av som är den stora boven i dramat än för stor arbetsbelastning menar forskarna.

Det är oron inför morgondagen som förstör sömn.

Sover man illa i en vecka ökar stresshormoner kortisol, liksom blodfettsnivåerna. Samtidigt minskar produktionen av tillväxthormon och insulintolerans.

Störd sömn fördubblar risken för infarkter och ökar också risken för bland annat diabetes, depression, utbrändhet och fetma. Dessutom löper en trött person betydligt större risk att dö i en olycka än en utsövd.

Hjärnan går långsammare, man blir dummare förklarar Torbjörn Åkerstedt, föreståndare för Stressforskningsinstitutet.
Man behöver minst sju timmars sömn per natt, då klarar man sig utan att tröttheten ökar. Sedan gör det inget om man förlorar sömn några enstaka gånger under kortare perioder, eftersom man lätt kan återhämta förlorad sömn.

Några tips för att sova bättre:

• Ha svalt, tyst och mörkt i sovrummet

• Undvik kaffe, alkohol och nikotin

• Varva ner minst två timmar innan du lägger dig

• Lägg dig inte hungrig men heller inte övermätt, mycket mat stör sömnen

• Tänk inte på morgondagen – det är lättare sagt än gjort, men om det inte funkar att räkna får, kan du till exempel försöka se för ditt inre något lugnande och avkopplande

• Motionera mycket – men inte strax för läggdags

• Använd sängen bara för sömn och sex

• Sök vård om du har långvariga sömnstörningar


Sverige toppar EU-listan över länder där befolkningen lider av sömnbesvär. Finland kommer på andra plats och bäst tycks irländarna och portugiser sova. 5,9 % av svenskarna uppger att de har stora problem av störd sömn.

Mobilen kan orsak störd sömn och huvudvärk. Talar du länge i mobiltelefonen strax innan du somnar, blir din sömn sämre, visar en ny studie. Det är inte själva samtalet som försämrar sömnen utan strålningen från mobilen som påverkar hjärnan stressystem. De försökspersonerna som testades led mera av huvudvärk än vanligt