Stress Kommunikation Gruppdynamik


16 februari 2010

Att lyssna som en tekopp!


Att dricka te är uttryck för hövlighet inom den Buddhistisk traditionen. Den amerikanska munken Choyin har utvecklat en modell som han kallar för Tekoppslyssnande. Han menar att när människor möts över en tekopp, så är det egentligen en fredshandling.

Råden är till för att du själv ska analysera och lära dig om ditt eget lyssnande och inte andras, vilket vi oftare har åsikter om. I denna modell så är det framförallt att vara kritisk och observant på ditt egna lyssnande.

Vi måste all frigöra oss från våra dåliga vanor att lyssna om vi vill uppnå försoning och förståelse för varandra, enligt Choyin. När vi lyssnar så ska vi lämna våra fördomar, åsikter och egna tankar och liksom ett vitt papper bara sätta oss ner och just lyssna - lyssna på vad den andra vill berätta!

Detta är budskapet i Tekoppslyssning:

1. Man ska inte lyssna som en kopp som har hål i bottnen. En sådan tekopp kan inte behålla innehållet utan allt sipprar ut. Därför så är den helt värdelös, trots att den verkar vara öppen och mottaglig. Ett samtal med en person som har detta sinnelaget är helt meningslöst eftersom hans sinne är helt inriktad mot att hindra förändring.

2. Man ska inte lyssna som en tekopp som är placerad upp och ned på sitt fat. Den representerar någon som har motstridiga inställningar till vad som samtalet kommer att ta upp. Trots att han verkar lyssna fullt ut, är han från första stund sluten och tänker inte öppna sig för andras idéer.

3. Man ska inte lyssna som en tekopp med lite gift i botten. Giftet står för ilska, girighet och bitterhet. Dessa personer tolkar allt som sägs med sitt egna personliga missnöje. De hör allt som sägs men silar det genom ett negativt filter. Vad du än säger så kommer du att bli anklagad för att du gör honom bitter, trots att han själv lagt gift i tekoppen.

Så än en gång, lämna din egna planhalva och med ett naket sinnelag ska du lyssna på vad någon har att berätta för dig. Det är inte för inte vi har två öron och endast en mun! (se tidigare inlägg "Två öron men bara en mun" från 27 januari 2010).