Stress Kommunikation Gruppdynamik


24 februari 2010

Var rädd om ditt hjärta!



I dagens SvD så skriver de om att ändra livsstil för att få ett friskare hjärta. Ännu en gång kan vi läsa hur farligt just stressen är för vår hälsa.

Givetvis så är inte stressen enbart syndabocken för våra hjärt- och kärlsjukdomar, men den finns där som ett mörkt moln. Att notera är att det inte är själva stressen i sig som är farlig utan det är följdverkningarna som kommer i svallvågorna efter att vi stressat alldeles för mycket.

Det finns egentligen bara ett motgift för att mota bort sjukdomarna i och med det att vi stressat för mycket – det är vila, vila och åter vila.
Däremellan ska vi röra på oss kontinuerligt, så bygger vi upp ett bättre försvar inför stressade situationer.

Så lägg upp ditt liv efter följande modell; rör på dig minst 30 minuter per dag (det är bättre att röra sig lite varje dag än gå på ett gympapass två gånger i veckan om vi vill ta itu med vår stress). Sedan ser du till att vila efter perioder med för mycket stress. Oavsett vad du blivit stressad utav, så är det vila som gäller.

Kroppen reagerar exakt likadant om du blivit stressad över att en galning jagat dig som att du blir förbannad och stressad när du missade bussen. Det är i dessa situationer som vi kan se vilka som är bäst förberedda för att hantera den stressade situationen – men oavsett hur du reagerar så behöver din kropp få återhämta sig.

SvD ger 5 åtgärder för att få ett friskare hjärta, de är:

• Sluta röka – rökningen är den enskilt största orsaken till ohälsa

• Ät rätt mat – fiberrik mat (grönsaker, frukt, baljväxter), rätt fett (fleromättat fett; solrosolja, avokado och feta fiskar och enkelomättade fetter; olivolja, nötter, mandel) ger oss ett bra tillskott för att skydda oss.

• Undvik stress – stress, depression och dålig sömn är viktiga orsaker till hjärt- och kärlsjukdomar. Det beror på att stressen får oss att äta sämre, röra oss mindre och det gör att det bildas skadliga ämnen i kroppen. Även buller kan orsaka hjärtinfarkt.

• Motionera mera – en halvtimmes rask promenad om dagen gör stor skillnad. Variera med stavgång, ett gympapass eller simma några längder i bassängen. Tänk på att ge dig själv några mikropauser under dagen – sitt inte för länge utan rör på dig då och då.

• Medicinera rätt – diabetes och högt blodtryck ska skötas om och framförallt medicineras rätt. Slarv gör att risken för att man ska bli sjuk i andra sjukdomar ökar.

Var rädd om ditt hjärta, det jobbar för dig!