Stress Kommunikation Gruppdynamik


12 februari 2010

Ta ut nya riktmärken



Ett bra knep att överlista kroppens förmåga att mobilisera sig för inre stress, som är den allra farligaste av våra stressreaktioner, eftersom den ligger och maler inom oss. Är att ge hjärnan lite vilostunder då och då. Då minskar du sannolikheten riskerna för att få stressymptom.

Man kan kalla dessa vilostunder för ”mikropauser”, om du lägger in dem kontinuerligt i din vardag så ger du hjärnan respit att få ta igen sig. Gör dessa mikrostunder till en vana, upprepa dem gärna några gånger per dag.

Det räcker med att de är någon minut långa och det kan vara allt från att du tar några djupa andetag innan du tar itu med någon arbetsuppgift. Dessutom kan du någon gång per dag lägga in någon avslappningsövning, ex. blunda och sätt dig lugnt till rätta med rak rygg, upprepa ett ord – gärna ett nonsens ord, typ hmmmmmm – tyst för dig själv under det att du andas lugnt och stilla, återupprepa ordet under hela avslappningen och koncentrera dig på detta.

Ett annat mycket bra tips är när du åker hem från jobbet och ska lämna arbetet kvar där för att kunna vara närvarande hemma hos familjen. Ska du nära ditt hem välja ut ett riktmärke, det kan vara en gatuskylt, ett speciellt träd etc. Meningen med detta riktmärke är att varje gång du passerar det, så ska du dra ett djupt andetag och lämna tankarna om arbetet i och med att du passerar det, för att istället ändra fokus till dit du ska.

När du sedan åker till jobbet på morgonen så blir det ombytt du lämnar tankarna om ex. strulet med morgonrutinerna till att fokusera på jobbet istället.

Genom detta enkla sätt så lämnar du en stress och går in i en ny fokus – så att känslan av oro för att inte räcka till på båda fronter försvinner. Efter ett tag så kommer du att reagera likt Pavlovs hundar, varje gång du passerar ditt riktmärke kommer du att stressa av från jobbet/hemmet och genom detta kommer du att få nya krafter.