Stress Kommunikation Gruppdynamik


11 februari 2010

Skvallret avslöjar dig!



Vad är det vi talar om när vi ses? Även detta har forskare forskat om och kommit fram till att det mesta är skvaller!

Ja, mer än hälften av allt vi säger till varandra är skvaller. Dessvärre så finns det en sanning i att kvinnor skvallrar mer än män, rättare sagt så 67 % av kvinnorna mot 55 % för männen.

Men vad är det vi använder skvallret till? Även där skiljer vi oss emellan könen. Män skvallrar för att skaffa nätverk, bygga på sin karriär medan kvinnor skvallrar för att moralisera och bygga relationer.

Skvallret fyller en funktion som vi inte ska förakta. Det är skvallret som håller uppe det outtalade regelverket inom samfundet vi tillhör. Information både av vikt som nonsens utbyter ägare, vilket ger ett viss socialt nätverk som binder och hjälper oss att känna grupptillhörighet.

Vad vore livet utan lite skvaller? Ganska tråkigt och innehållslöst!

Det vi ska ta fäste på är att varje gång du säger något negativt = skvallrar om någon så avslöjar du dina egna värderingar.
Detta gäller i och för sig oavsett vad du säger, all kommunikation avslöjar dina värderingar! Det gör detsamma om du befinner dig i ett samtal hemma, på jobbet eller bland nya människor.

Värderingar är uppfattningar om vad vi anser är gott eller ont, bra eller dåligt. De värderingar som vi har utvecklat genom livet har blivit präglat av bl.a. vår uppväxt, familj, utbildning, vänner, kollegor, yrkesliv… för att inte tala om våra ekonomiska förutsättningar, händelser i samhället, politik, religion och kultur. Kanske präglas de ändå mest av våra nära relationer.

Några ex. på sådant vi värderar i olika utsträckning är: kärlek, lojalitet, respekt, ärlighet, styrka, lugn etc.

Ofta talar man om positiva och negativa värderingar.
Ta reda på dina egna värderingar och lyft fram de positiva nästa gång du samtalar med någon. Om du börjar se livet med mera positiva ögon, så sprider du sannolikt mera glädje och den negativa aura du kanske bidragit med kommer att minska och i slutändan så ökar toleransen – för egentligen så skulle livet vara ganska beigt om alla var lika!