Stress Kommunikation Gruppdynamik


24 februari 2010

Vad händer när vi sover?




Ja, vad är det som händer när vi sover?
Är det verkligen så viktigt att sova som alla säger?

Vi sover bort en tredjedel av vårt liv – och vi är inte ensamma om att behöva sova – alla varelser, ja till och med insekter måste sova.

Så med andra ord kan man konstatera att det måste finnas en väldigt viktig orsak till varför vi alla har behov att sova, annars är det den största floppen tillsammans med visdomständer och blindtarmen som vi har fötts med.
Ja, till och med den största eftersom både visdomständerna och blindtarmen har fyllt en funktion när vi var gräsätare.

Så varför måste vi sova? Ja, ingen kan egentligen svara exakt varför. Det vi alla märker är att brist på sömn gör att vi blir sega och bortom allt sund förnuft. Det är som om batterierna är totalt slut – vi bara måste få sova!

Om det vore så att vi bara skulle behöva vilotillstånd för att spara energi eller ingå dvala som björnen skulle vi med all sannolikhet blivit skapta för det, men nu är det så att vi måste sova – och det är framförallt djupsömnen som vi behöver.

Sömnen spelar en stor roll för vår kognitiva förmåga; minnet, uppmärksamhet och inlärning behöver sömn, har man kunnat påvisa genom studier. Men det är inte den enda orsaken till att vi måste sova. Eftersom de flesta varelser på vår jord, även de som inte har någon större tankeförmåga måste sova, så kan detta inte vara det viktigaste för vårt sömnbehov.

Nej, den största orsaken är att när vi sover är då återhämtar sig cellerna. När vi sover ändrar sig genaktiviteterna sig i hjärnan och kroppen tillverkar flera viktiga hormoner och proteiner.
Även förändringar i nervsystemet sker när vi sover. Forskare har visat att hjärnan använder sömnen till att ta fixa till de skador som skett under dagen för att vi ska vara förberedda för att möta nya utmaningar dagen därpå.

För att vår hjärna ska kunna fungera normalt, för att vi ska kunna lära oss nya saker och lagra nya minnen måste den vara fit for fight.

Om vi inte kan eller får sova så blir vi helt enkelt dumma, och i slutändan sjuka.

Den här grovstädningen av vår hjärna sker i djupsömnen, och det är då vi reparerar skador som vi fått av för hög stress.

Slutligen kan vi konstatera att det är djupsömnen som vi mest av allt behöver för att reparerar skadorna som vi fått när vi stressat för mycket – dessvärre så är det just den djupa sömnen som är svårast att hamna i när vi är som mest stressade.

Under den lätta sömnen den s.k. REM-sömnen så drömmer vi mycket och är lättväckta, det är den nivån som vi hamnar i när en stressad hjärna ska komma till ro! Vårt mål när vi sover är att komma i djupsömnsstadiet, då vi knappt kan bli väckta och kroppens mekaniker arbetar som intensivast med att reparera de skador vi fixat till under dagen.