Stress Kommunikation Gruppdynamik


8 februari 2010

Växla om till ny tågräls



Stanna upp emellanåt och tänk efter, tänk på vad det är du tänker på!

Hjärnan går på i samma tågspår om vi låter den sköta sig själv. En tanke som får fotfäste kan snabbt bli till en inkörd gammal vana. Ju mer du upprepar en tanke desto mer sann blir den. Du måste ibland bryta gamla invanda tankebanor, som gör att du inte mår bra.

När du får en minut över, lägg in nya tankebanor – tänk positivt och pröva nya idéer. Tänk mera på vad du vill än på vad du inte vill.

Bryt negativa tankemönster mot positiva och konstruktiva.


Ibland eller rättare sagt, allt för ofta så tänker vi om och om igen på hur lite tid vi har, hur mycket som ligger på våra axlar, att pengarna inte räcker till, i vilken dålig form vi är – ja, det finns hur många negativa saker som helst som ockuperar våra tankar, och väldigt lite positiva.

Du måste växla om till en ny räls – tåget har gjort så djupa spår och glider på allt för snabbt. Vi mår inte bra av alla dessa kritiska och missmodiga tankebanor.

Det är vetenskapligt belagt att hjärnan är plastiskt. Det innebär att ju oftare du upprepar en tanke desto mer sann blir det. Ju mer du säger till dig själv att du inte kan, desto snabbare så blir detta påstående en sanning, en sanning som kommer att trycka ner dig – och göra att din självkänsla och självförtroende kommer få stora törnar.
Lika lätt borde det vara att istället för att säga jag kan inte, säga istället jag kan – försök och du kommer må mycket så mycket bättre – och denna våg kommer leda dig framåt mot nya stordåd.

Så lär dig tänka positivt!