Stress Kommunikation Gruppdynamik


9 februari 2010

Varningslampa - dålig sömn!


Brist på sömn ger dålig hälsa!

Allt mer forskning tyder på att dålig sömn är en av orsakerna till flera av våra vanligaste sjukdomar.

Om vi sover för lite eller har sömnproblem drabbas vi lättare av depression, övervikt och har en sämre förmåga att kontrollera blodsockret. Som i sin tur kan leda till vuxendiabetes och göra att behandlingar i samband vid sjukdomar försvåras.

Störd sömn är en av de främsta orsakerna till depression enligt forskare på Karolinska Institutet. Ett sätt att bota depression är att se till att individen får bukt på sina sömnproblem.

Stress och dålig sömn går hand i hand, det blir oftast lite Moment 22 – dålig sömn skapar stress – en stressad hjärna kan inte slå sig till ro – och så håller det på. Vad som startar först kan man inte alltid se, det är lite som ägget och hönan vad kom först?
Det man däremot är helt på det säkra med är att om du har sömnproblem, måste du aktivt ta itu med det.

Sömnproblem skapar även övervikt. Forskare i USA kan påvisa att de personer som sov över 9 timmar har det lägsta BMI – för varje timme mindre de sov ökade BMI stadigt. De som sov mindre än 7 timmar var i regel överviktiga. Man förklarar detta med den s.k. ”Snackseffekten”, de som sover för lite får en rubbning på mättnads- och hungercentrat, vilket medför att de blir hungrigare, äter mera och blir därför fetare.

En god, lång sömn är lika viktig som att motionera och äta rätt för att må bra.

Ett viktigt steg i stresshantering är att se till att du har kvalitativ god sömn.

Hur kan man veta om man har god sömn?
Jo, det är ganska enkelt om du sover 7 – 8 timmar per natt (1 timmer mer för kvinnor) och ändå är trött dagen därpå, då har du inte god kvalitativ sömn – då måste du ta itu med detta problem, och det ska du göra nu!

Ett första steg är att lära dig slappna av. Om du rör på dig under dagen, motionerar så sover du bättre under natten. Har du däremot en stressad hjärna så blir det svårt att komma till ro när kvällen kommer, då behöver man oftast få hjälp med sina sömnproblem.

Glöm inte att i sängkammaren ska man bara göra två saker; sova och älska!