Stress Kommunikation Gruppdynamik


15 februari 2010

Det är blicken som avgör!



Så fort vi ser eller möter andra personer så börjar vi kommunicera med dem – ja, även om du inte säger ett ord så har du börjat kommunicera! Till och med ett tyst samtal mellan två personer via telefonluren säger en hel del, som man kan tolka utifrån en massa parametrar.

Kommunikation mellan människor är uppdelade i olika former; kroppsspråk, röstkvalité och slutligen ordet. Deras inbördes fördelning är att något ojämn – orden har endast 7 % av vår kommunikation, ögonen 25 % och kroppen hela 35 % (de andra parametrarna är gester och ansiktet). Det mest frapperande är just att ordet är bara 7 %, klart den lägsta andelen.

Du har ungefär 10 sekunder på dig att göra ett gott intryck på personen du möter, varse sig du vill det eller inte. Innan du ens har sagt ett enda ord, så har du lämnat ett icke-verbalt avtryck av din personlighet; man bedöms om man är effektiv eller ineffektiv, självsäker eller osäker, vänlig eller reserverad. Även om det är en gammal bekant eller en person som du redan sedan tidigare träffat så avläser vi personligheten varje gång.

Grunden för all kontakt startar med blicken. Så tänk på att hur du använder dina ögon, det är ditt viktigaste verktyg, så använd dem rätt. Bläng inte, utan titta ordentligt när du hälsar, och var redo att möta den andras blick.
Människor vänder sig spontant mot dem som de känner respekt för och värdesätter. Om du dessutom ler, så avväpnar du den andra och om du är nervös – le snabbt tre gånger i rad, så blir situationen mera avslappnad.