Stress Kommunikation Gruppdynamik


5 februari 2010

En liten avslappningsövning!



Det är jätteviktigt att stressa emellanåt!

Vi måste förstå att stress är en tillgång i våra liv och inte något som vi ska motarbeta.
Lite lagom stress då och då stärker hälsan, immunförsvaret, välbefinnandet och livskvalitén. Utan stress skulle vårt liv kännas meningslöst och händelsefattig – vi behöver lite stress för att få lite krydda i tillvaron!

Att leva i ett snabbt tempo och ha krav på sig själv är inte farligt eller ohälsosamt, nej det som är farligt är att vi stressar upp oss i onödan och att vi är urusla på att återhämta oss.

För just långvarig stress utan återhämtning – det är den som är farlig!

Vi behöver lära oss att varva ner, vilket för allt för många av oss är det stora problemet – vi vet inte hur man gör.
Vid en akut stressad situation kan det enklaste sättet att lugna ner sig vara att ta långsamt in några djupa andetag – ända ner i magen ska luften in!

Min egen favorit bland snabba effektiva avslappningsövningar är 7+3+7 övningen, som jag använder mig av när jag behöver lugna ner mig inför exempelvis ett uppträdande.

Man kan utföra den stående, men allra bäst är om man sätter sig, blundar och koncentrera sig på sin andning. Andningen sker enligt följande schema;

•Först andas ni in under det att ni räknar till 7 tyst för er själva, varken mer eller mindre. Det kan vara svårt att dra in en inandning så länge om man är stressad, eftersom just andningen har en tendens att bli snabb och kort – den vill gärna stanna högst upp i brösten, men nu ska den alltså ner i magen.

•Sedan behåller ni inandningen under tiden som ni räknar till 3.

•Därefter andas ni ut en andning under tiden ni räknar till 7.

Denna procedur fortsätter ni nu ytterligare några gånger, tills ni känner att ni är mera lugn.
Det ni ska tänka på är att bara andas genom näsan, det är bara efter fysiska aktiviteter som man vid avslappningen andas genom näsa och mun – vid avslappningsövningar för att stressa ner ska det vara samma temperatur på luften som strömmar i våra kroppar!

trevlig helg!